Share

Puig Campana, de berg met het gat

De haven van Benidorm met op de achtergrond de Puig Campana

Wie kent hem niet? Die indrukwekkende berg aan de westkant van Benidorm, die dreigend uitsteekt boven Finestrat. De berg met het gat erin.

Over dat gat bestaan verschillende legendes.

Eén versie van de legende is verwant aan een vergelijkbaar gat in de Pyreneeën, La Brèche de Roland (De Breuk van Roland).
Roland, commandant van het leger van Karel de Grote, zou een zwaardgevecht hebben gevoerd met de aanvoerder van het Moorse leger. Al vechtend bereikten zij de top, waar Roland zijn tegenstander tegen de grond sloeg. Toen Roland zijn tegenstander de genadeslag wilde geven, miste hij echter en sloeg zo een stuk uit de rots, dat door de enorme klap in zee viel en zo het Pauweneiland van Benidorm vormde.

In een andere legende zou Rolands minnares sterven zodra zij beschenen zou worden door de laatste stralen van de ondergaande zon. Om haar iets meer tijd te geven hakte Roland een stuk uit de bergen, zodat de zonnestralen haar later zouden bereiken.

De berg kan worden beklommen via een aantal paden van Finestrat.

Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in het centrum van Finestrat, en in het bijkantoortje in Font del Molí.
Het is een lastige route, over slecht onderhouden paden, en slecht gemarkeerde paden, waardoor wandelaars nog weleens verdwalen. Neem eten, drinken en vooral een mobiele telefoon mee, en laat iemand weten dat je de wandeling gaat maken. Heen en terug duurt de wandeling tussen 5 en 8 uur.

Ook is een wandeling mogelijk om de berg heen, zonder omhoog te gaan.

Share

Geef je mening

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>