Share

Altea

10 Km ten noordoosten van Benidorm ligt Altea, een lief dorpje met oude kronkelende straten. Altea is gebouwd rond en op de heuvels. Op het hoogste punt ligt de kerk “Virgen del Consuelo”, met blauwe koepels die de invloed van de Moren verraden. Altea is een populaire woonplaats voor pensionados en vermogende buitenlanders en heeft dan ook vrij veel luxe nieuwbouwwijken.

De Iberiërs vestigden zich hier als eersten bij de monding van de Algar. Later werd hier een plaats gevestigd door de Grieken, genaamd Althaia. Later vestigden zich hier Romeinen, waarvan verschillende archeologische resten aangetroffen, zoals de villa en badhuis in het nabije Museo al Aire Libre Villa Romana in L’Albir (gemeente L’Alfàs del Pi).

Gedurende de Moorse tijd maakte de stad en omgeving deel uit van het emiraat Denia en stonden hier diverse boerderijen, zoals d’Albalat en Benasquer. De Arabieren zorgden voor de nog steeds bestaande irrigatiesystemen, waardoor de mogelijkheden voor landbouw en fruitteelt sterk verbeterden. In 1244 heroverde Jacobus I van Aragón het Iberisch Schiereiland op de Moren. Deze Reconquista en de strijd tegen de Moorse piraten (de Barbarijse zeerovers) wordt in Altea nog jaarlijks in september gevierd tijdens de Moren en Christenen (Moros y Cristianos) feesten.

Geleidelijk werd de streek herbevolkt met christenen en werd de stad versterkt en ommuurd. Dit deel is nu bekend als de oude stad, ofwel de Casco antiguo de Altea. Op het hoogste punt staat hier de Església de la Mare de Déu del Consol d’Altea, waarvan de blauwe koepels tegenwoordig het ‘visitekaartje’ van Altea vormen. In 1729 kreeg Altea ook stadsrechten. Gedurende de achttiende en negentiende eeuw woonden er circa 5.000 mensen, die zich vooral bezighielden met landbouw en visserij. Pas met de start van het (massa)toerisme vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw nam de bevolkingsomvang flink toe en pas toen werd de landstrook tussen de oude stad en de zee bebouwd.
(info: Wikipedia)

Altea is bereikbaar vanuit Benidorm met de tram, en met bus lijn 10. Ook zijn er diverse excursies waarin een bezoek aan Altea is opgenomen.

Share

1 comment to Altea

  • Altea is een geweldige plaats, verlost van het massatourisme door haar kiezelstrand, waardoor in de jaren 60-70 de grote gebouwen wegbleven heeft Altea haar charme weten te behouden.

Geef je mening

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>